Det fremmer jeres trivsel og resultater i ledelsesgruppen, når I gør det til et fælles ansvar at arbejde med jeres trivsel.
Ledere, som trives, er bedre ledere. Og lederes trivsel er en dagsorden i sin egen ret. De to pointer underbygges af en ny forskningsundersøgelse, som slår klart fast, at lederes trivsel påvirker ledelseskvaliteten, organisationens resultater, ledernes egen tilknytning til arbejdspladsen og ikke mindst medarbejdernes trivsel.
Mange ledere oplever at stå alene med deres ledelsesopgave, og det kan påvirke glæden og dermed trivslen for den enkelte. Et af de vigtigste råd i arbejdet med styrke lederes trivsel er derfor at sikre dialog og samarbejde mellem ledere om den fælles ledelsesopgave. Ved at have fokus på trivsel og resultater i ledelsesgruppen bliver det et fælles ansvar og styrker også samtalen om udfordringerne i ledelsesopgaverne.
Et digitalt værktøj, udviklet i indsatsen ’Styrk leders trivsel og resultater’, er målrettet netop ledelsesgruppers arbejde med deres egen trivsel. Værktøjet består af tre enkle trin:
- I gennemfører hver især en test om trivsel og resultater i ledelsesgruppen
- I laver en gruppeaftale for trivsel på en workshop
- I følger op på aftalen
Værktøjet er målrettet ledelsesgrupper og giver en fokuseret proces, der handler om at sætte fokus på lederes trivsel i ledelsesgruppen. Værktøjet understøtter en fælles dialog i ledelsesgruppen om temaer, der har betydning for trivsel og resultater i hele ledelsesgruppen.
Trin 1 – alle i ledelsesgruppen gennemfører test om trivsel og resultater
Lederen af jeres ledelsesgruppe har ansvaret for at planlægge, informere og indkalde til fælles workshop med fokus på trivsel og resultater i ledelsesgruppen. Redskabet tilbyder en ramme for forløbet og kan guide jer gennem processen.
Værktøjet støtter jer også i at gennemføre en test af vigtige temaer ift. ledelsesgruppens trivsel og resultater. Testen er en vigtig del af forberedelsen til en fælles workshop, hvor I sammen finder frem til de vigtigste temaer, I skal sætte fokus på for at sikre trivsel i ledelsesgruppen.
Trin 2 – dialog og gruppeaftale for trivsel i ledelsesgruppen
På en fælles workshop taler I om trivsel og resultater i ledelsesgruppen og udarbejder jeres gruppeaftale for trivsel i ledelsesgruppen.
Her guider værktøjet jer til at skabe et fælles overblik over de temaer, I synes er vigtigst at arbejde med og sammen prioriterer I de to temaer, I vil sætte fokus på. Det kunne, fx være: klare mål, prioritering, kollegial sparring, mødeforberedelse, og grænser for ledelsesopgaven.
Workshoppen giver plads til vigtig dialog om, hvad der er vigtigt for, at I trives som ledere , og hvad I sammen kan gøre for at understøtte trivslen i den samlede ledelsesgruppe.
Trin 3 - opfølgning og fejring af det vi er lykkes med
Opfølgning på arbejdet er vigtigt for at sikre fokus og resultater. I aftaler på workshoppen, hvordan I vil følge op med fokus på de to temaer, som I har valgt, og når I mødes for at følge op, er det igen med fokus på, dels hvad I er lykkes godt med for hvert tema, og dels hvad I skal gøre bedre. De resultater, I opnår, deler I med hinanden, evaluerer sammen de konkrete tiltag og beslutter, hvordan fx en ny praksis bliver videreført i hverdagen.
Udbyttet af det er helt klart, at vi skaber en motiveret ledergruppe, der føler sig involveret og hørt, og som har mod på at arbejde med de temaer, vi i fællesskab har valgt på det møde, hvor vi havde dialog om vores input i værktøjet
Fortæller områdedirektør Allan Marcussen i denne artikel. Læs mere om, hvordan hans ledergruppe har arbejdet med værktøjet, og hvad udbyttet har været for dem.
Du finder værktøjet styrk trivsel i ledelsesgruppen her