Få svar på dine spørgsmål om, hvordan I kommer i gang med at arbejde med lederes trivsel i jeres organisation, og hvorfor det er en vigtig dagsorden.
Hvorfor er lederes trivsel vigtigt?
Ledere i trivsel er bedre ledere og er bedre til at arbejde med trivsel hos medarbejderne. Det skal være sikkert og sundt at gå på arbejde for alle, også for lederne. Ledere kan bedre bidrage til at skabe et godt arbejdsmiljø omkring sig, hvis de selv har et godt arbejdsmiljø.
Hvorfor hænger lederes resultater sammen med trivsel?
Der er en sammenhæng mellem vores trivsel og de resultater, vi skaber. Lederes trivsel betyder noget for deres resultater.
Hvad er særligt vigtigt for at styrke lederes psykiske arbejdsmiljø?
Ledere oplever ofte at stå alene i et stort krydspres. Nærmeste leder og ledelseskollegaer er særligt vigtige for at give støtte. Du kan få mere viden og finde værktøjer her på siden.
Hvorfor fokuserer I kun på lederes trivsel og ikke på medarbejdernes – er ledere vigtigere end medarbejdere?
Ledere er ikke vigtigere end andre medarbejdere. Det skal være sikkert og sundt at gå på arbejde for alle, både ledere og medarbejdere. Det er vigtigt at tage højde for de særlige forhold for ledere, når man vil styrke arbejdsmiljøet.
Hvad er forskellen på lederes og medarbejderes trivsel – er det ikke meget det samme?
Jo, noget er det samme, og der er samtidig vigtige forskelle på ledere og andre medarbejderes ledere. Der er forskel på ledere og andre medarbejdere. Ledere har typisk større indflydelse og ansvar og ofte bedre udviklingsmuligheder.
Hvorfor er der tre værktøjer – og hvorfor netop de tre?
Værktøjerne har afsæt i analyser af lederes trivsel. De viser, at lederne vurderer relationen til sig selv og nærmeste leder som vigtige for deres arbejdsmiljø – og det samme gælder relationen til ledergruppen. Det forklarer de to første værktøjer. Med det tredje vil vi gerne give arbejdspladsen en samlet ramme for at arbejde med lederes trivsel.
Hvordan bruger man værktøjerne?
Værktøj 1 lægger op til, at lederen arbejder med sin egen trivsel, laver en lederaftale med sig selv og bringer det ind i dialogen med andre.
Værktøj 2 retter sig mod at styrke samarbejde og resultater i ledelsesgruppen. Værktøjet giver spørgsmål til refleksion og ledelsesgruppen laver en gruppeaftale for at styrke samarbejde og resultater.
Værktøj 3 retter sig mod arbejdspladsens topledelse, HR-afdeling, MED-organisation eller samarbejdsudvalg. Værktøjet støtter arbejdspladsen i at udvikle og følge op på en plan for ledertrivsel.
Hvad gør lederen, hvis relationen til egen leder eller ledergruppen er problematisk?
Værktøjerne er udviklet sammen med ledere over hele landet. De er udviklet til, at ledere og virksomheder kan arbejde med værktøjerne på egen hånd. Vi vil opfordre til at få professionel bistand, hvis der er alvorlige udfordringer med trivsel på arbejdspladsen.