Masser af energi og et stort overskud er selvstændig ledelsesrådgiver Annemette Thomsens store fortrin. Men det betyder også, at det er svært at slukke for hjernen og holde fri. Derfor har arbejdet med et trivselsværktøj været hjælpsomt til at indgå en egen lederaftale om større fokus og prioritering af tid i hverdagen.
Af journalist Tina Juul Rasmussen
Den røde tråd i Annemette Thomsens virke som selvstændig organisationsudviklings- og ledelsesrådgiver i sin virksomhed Bossbooster er spændingsfeltet mellem ledelse, ledere og trivsel. Hun både coacher, underviser og uddanner ledere, bl.a. i regi af store konsulenthuse, og her oplever hun, at ledere ikke i særlig høj grad har fokus på deres egen trivsel.
- Derfor er det virkelig godt og på tide, at der kommer fokus på det. Jeg har siddet med chefer, der næsten ikke tør kigge ned i den seneste trivselsmåling. De gør alt for at navigere i den daglige drift og det krydspres, de er i. Og jeg kan også sagtens genkende billedet af lederen med Superheltekappen og Smiley-masken på (**link til artikel med Jan H.**) – de eksisterer derude, siger Annemette Thomsen.
Hun oplever dog også en gryende bevægelse.
- De nye regler om at registrere sin arbejdstid har sat tanker i gang hos nogle ledere. De reflekterer over deres egen arbejdstid, også selv om de hører til under ’selvtilrettelæggelse af arbejdet’ (som fritager fra tidsregistrering, red.).
”Jeg er et menneske med meget energi og overskud, som jeg gladelig deler ud af, og i den proces får jeg nedprioriteret min egen tid og trivsel – og glemmer, hvilke konsekvenser det har”.
Holder næsten aldrig fri
Men ét er som bekendt at have blik for, hvad andre bør gøre, en anden historie er, når det handler om en selv. Det har Annemette Thomsen også måtte erkende i spørgsmålet om egen trivsel.
- Som selvstændig holder man næsten aldrig fri – min hjerne gør i hvert fald ikke, så det er en løbende udfordring og fokuspunkt for mig. Derfor tænkte jeg, at det kunne være interessant at afprøve trivselsværktøjet på egen krop, da jeg hørte om det, siger hun og uddyber:
- Jeg kan godt lide at være på forkant, og jeg har en tendens til at overgøre ting, når jeg er drevet af en arbejdsopgave. For der er altid et nyt kursus eller en ny uddannelse, jeg kan tage for at dygtiggøre mig, og nye artikler og bøger jeg kan læse. Og så føler jeg et større ansvar som selvstændig rådgiver for at skabe værdi for mine kunder, fordi de jo betaler direkte for mine ydelser. Det ved jeg godt, at en arbejdsgiver også gør, når man er ansat, men det føles alligevel anderledes for mig som selvstændig. Derfor leverer jeg ofte mere, end der bliver forventet. Det hører jeg tit.
Hjælpsomt med et værktøj
For Annemette Thomsen har det derfor været en hjælp bl.a. at lave lederaftalen med sig selv i værktøj 1 (’Styrk din trivsel som leder’, red.) – med særligt to punkter i fokus: Prioritering af tid og overskud til relationer og interesser udenfor arbejdstid.
- Især det sidste punkt ramte mig. Jeg har tidligere haft et aktivt socialt liv, men nu kan jeg mærke, at jeg bruger alt for meget tid på at være selvstændig. Det går ud over familien – for så har jeg lige et lederkursus og en 360 graders lederevaluering, hvor jeg skal være 110 % skarp … og så ryger tiden med familien. Jeg er et menneske med meget energi og overskud, som jeg gladelig deler ud af, og i den proces får jeg nedprioriteret min egen tid og trivsel – og glemmer, hvilke konsekvenser det har.
Skal arbejde med fokus
Hvordan vil du så fastholde dit fokus på din egen trivsel som selvstændig?
- Jeg har en sundhedsfaglig baggrund, så jeg ved godt, hvad jeg skal gøre for at trives og have et sundt helbred – jeg træner meget, dyrker yoga, restituerer osv. Men jeg ved også godt, at jeg har blinde pletter, så derfor har jeg committet mig til i min lederaftale at være opmærksom på min arbejdstid og på mit fokus og koncentration i løbet af arbejdsdagen – ikke at lade min opmærksomheden forstyrre af mails, LinkedIn eller noget andet, jeg lige skal læse. Jeg skal virkelig arbejde med fokusere på den opgave, jeg er i gang med. Det vil spare mig tid. Det er en læring, som jeg ved vil betyde, at jeg bliver mere tilfreds med mig selv.
For det har, er Annemette Thomsen yderst bevidst om, ’kanonstor betydning’ for hendes virksomhed og kunder, at hun selv trives.
- Det er jo min overlevelse. Hvis jeg ikke trives, kan jeg ikke være noget for mine kunder, min familie eller mig selv. Det påvirker både min kreativitet og mit overskud, og så kan jeg ikke fungere godt nok som rådgiver – eller i livets andre relationer.