Hos Lalandia prioriteres fokus på lederes trivsel højt af mange grunde, men især én vejer tungt: Det er svært at rekruttere dygtige ledere lokalt, så det gælder om at holde på dem, man har. Og derfor tilføjer koncernen nu værktøj 3 til indsatsen, forklarer koncernens HR-chef Pia Danielsen.
Af journalist Tina Juul Rasmussen
Tilfredse gæster, som oplever, at Lalandias feriecentre rundt om i Danmark både fastholder standarden og samtidig udvikler sig med nye tilbud og aktiviteter. Den bundlinje er afgørende hos feriekoncernen, der tæller 400-500 medarbejdere. Og det stiller høje krav til lederne, understreger HR-chef Pia Danielsen.
- Vores ledere har meget at skulle leve op til – budgetter, medarbejdertilfredshed, gæstetilfredshed og et lederDNA, som hedder, at man skal være ’en handlekraftig holdspiller, der er opmærksom, troværdig og positiv’. Det er altså ikke et job, man bare lige kan møde ind til, siger hun.
Gør vi det godt nok?
Derfor har Lalandia stor opmærksomhed på, hvordan lederne har det. Det har koncernen haft i årevis med en række tiltag og målinger, og nu topper man det fokus med et værktøj fra indsatsen ’Styrk lederes trivsel og resultater’ - værktøj 3 - målrettet ledertrivsel i hele virksomheden.
- Vi har 11 linjechefer inkl. vores centerdirektør, lige så mange souschefer og godt 20 teamledere. Og hvis de ikke trives, er det svært at være der for medarbejderne og skabe de resultater, vi har en forventning om. Derfor vil vi supplere vores nuværende indsatser med værktøjets spørgsmål og forløb for at se, om vi gør det godt nok i de øverste lederlag.
For er der mistrivsel øger det risikoen for, at lederne melder sig syge eller helt forsvinder, tilføjer Pia Danielsen, og det er på ingen måde et ønskescenarie.
- Det er dyrt og frem for alt svært at finde gode ledere i vores område (Rødby på Lolland, red.). Her er ikke så mange at vælge imellem. Derfor vil vi gerne have, at de bliver her længe, siger HR-chefen.
70% af vores medarbejdere tilhører generation Z, og der er stor udskiftning blandt disse unge. Så det kræver nogle dedikerede ’voksne’ til at holde fast i driften af organisationen. Og det er bare langt nemmere at sikre, hvis vores lederes trives.
- Pia Danielsen, HR-chef, Lalandia
Har brug for ’voksne’ ledere
Derfor er intern lederuddannelse for nye ledere, udviklingsforløb og tilbud om coachingforløb, en livsfasepolitik med mulighed for at ændre arbejdstid og årlige trivselsmålinger også blandt lederne tilbud, som alle har til formål at sikre både arbejdsglæde, en god balance mellem arbejde og fritid og ikke mindst et ønske om at blive mange år i Lalandia, forklarer Pia Danielsen.
Faktisk er ledertrivslen ganske fin i Lalandia, understreger HR-chefen, men af og til vælger nogle uundgåeligt at søge nye græsgange. Og så gør et særligt vilkår sig gældende for især teamlederne, som kræver ekstra opmærksomhed på deres velbefindende.
- 70% af vores medarbejdere tilhører generation Z, og der er stor udskiftning blandt disse unge. Så det kræver nogle dedikerede ’voksne’ til at holde fast i driften af organisationen. Og det er bare langt nemmere at sikre, hvis vores lederes trives. Så vil de gerne gå den ekstra mil for Lalandia og udvise kreativitet og initiativ, når det gælder om at udvikle nye idéer.
God relation til egen leder
Pia Danielsen har selv lige fejret 25-års jubilæum, men har selv oplever ikke at trives under en tidligere chef, så hun ved godt, hvor stor betydning det har at møde glad på arbejde om morgenen.
- For mig har det betydet en bevidsthed om at have en god relation til min nærmeste leder, så det bruger jeg selv rigtig meget krudt på – at sikre gensidig tillid, som skaber grobund for indflydelse og ideer. Og her mener jeg, at man som leder selv kan gøre meget, fordi gode relationer og samarbejde starter hos en selv.